Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


etetés

2010.03.14

Nyulak etetése

Egy kis figyelmesség a népes „családnak”

Minden vadon élő nyúl válogatott zöldségféléket eszik, melyeket éles metszőfogaival rágcsál le. Ezt a természetes étrendet igyekeztek a hobbinyulak számára is utánozni. Az évszaknak megfelelő zöldségfélével, gyökérzöldséggel és szénával etették őket, ami egyben a rostszükségleteik kielégítésére is szolgált. Gabona magvakat csak kis mennyiségben kaptak. Az összetétel megfelelő a nyulak számára, de az arányokat nagyon gondosan kell megválasztani.

Néhány fontos dolog, amit feltétlenül jó, ha betartunk:

  • Kedvencünk előtt mindig legyen friss víz.
  • Mindig legyen előtte elegendő friss széna.
  • Egy 1-2 kg-os nyúl napi szükséglete szénához és zöldtakarmányokhoz mérten 3-4 evőkanál szárazeleség.

Széna: Nyuszink legfontosabb tápláléka (65-70%). Emésztéshez nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz. Rettentően fontos, hogy ez soha ne legyen nedves, penészes vagy dohos, mert betegséget okozhat. A poros takarmány tüsszögési ingert vált ki az állatból, mely szintén betegség forrása lehet.

A szénát szénarácson is elhelyezhetjük, így a bunda nem szennyeződik és a takarmány is tiszta marad.

Szárazeledel: Hobbinyulakat ma leggyakrabban gabona alapú keverékkel etetik. Található benne kukoricapehely, tört zab és búza, kis mennyiségben szárított borsó és lágyszárúak. Ez a takarmányforma a táplálék 5%-át tegye ki. A kisállat boltokban granulált tápokat is kaphatunk, de mint minden ember, így minden nyúl is mást-mást szeret. Ezért hagyjuk meg nekik a lehetőséget a válogatásra. Észre fogjuk venni, hogy míg egyik nyuszink a kukoricát, addig a másik a napraforgómagot részesíti előnyben.

Szárazeledelből keveset adjunk, mert nyuszink elhízását csak így előzhetjük meg. (Ez különösen az állandóan ketrecben tartott nyulakra érvényes).

Zöldfélék: A zöldségfélék skálája nagyon széles. A nyulak nagyon szeretik mind a gyümölcsöt, mind a zöldséget. Ezeket magunk is megtermeszthetjük. A zöldségre szoktatást mindenképpen folyamatosan kis adagokban végezzük, mert ellenkező esetben hasmenést okozhatnak. Részarányuk az étrend 15-20%-át tegye ki.

Az év folyamán különféle zöldfélét etethetünk. Gyökérzöldségeket (retek, sárgarépa) főleg a tél folyamán, amikor kevesebb zöld növény áll rendelkezésre. Mindkettőt etetés előtt mossunk és hámozzunk meg. Az el nem fogyasztott táplálékot 24 órán belül távolítsuk el, mert gyorsan romlik.

A zöldségek mellett adhatunk nyuszinknak: útilaput, mályvát, lóherét, pitypangot, pásztortáskát, tyúkhúrt, cickafarkat, körömvirágot.

Figyeljünk oda, hogy ezen növényeket ne permetezett területről vagy forgalmas út mellől szedjük. Nézzük meg szennyezettségüket is. Manapság a legbiztosabb, ha saját portánkról szerezzük be ezeket.

Léteznek nyuszink számára mérgező növények is: mindenféle hagyma, hagymás növények (tulipán), orgona, csillagfürt, boglárka, parlagfű, gyűszűvirág, aranyeső, páfrányok, tiszafa, boglárka, bürök, vadrepce, maszlag, búza gyomnövényei. Ezekre figyeljünk lakásban tartott, illetve az állandóan szabadon tartott nyulaknál.

Az egyes táplálóanyagok értékét (emészthetőségét) alapvetően meghatározza, hogy az elfogyasztott mennyiségből a nyúl hány százalékot hasznosít, illetve mekkora rész távozik el a szervezetből, többnyire a bélsárral.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.